Behçet Hastalığı


Bu yazıda benim de birkaç yıldır kendisinden muzdarip olduğum Behçet Hastalığı’ndan bahsedeceğim. Bu yazıdaki bilgiler araştırmalarıma ve kendi tecrübelerime dayanmakta olup uzman görüşü içermemektedir.

Behçet Hastalığı Nedir?

Behçet hastalığı, 1937 yılında Prof. Dr. Hulusi Behçet tarafından keşfedilmiş ve keşfeden profesörün soyadı ile anılmaya başlanmış, kronik bir damar rahatsızlığıdır. Bulaşıcı bir hastalık olmamakla birlikte genetik yatkınlığın önemli olduğu düşünülmektedir.

Behçet Hastalığı’nın Görülme Sıklığı

Çoğunlukla Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinde görülmekle birlikte, ülkemizde yaklaşık olarak 100.000 kişiden 4-5’inde görülmektedir.

Belirtileri Nelerdir?

Behçet Hastalığı’nın ilk belirtileri arasında ağızda görülen aftlar bulunmaktadır. Bende de süreç aftlar ile başlamıştı. Aftların aslında birçok sebebi bulunuyor. Bu sebeplerin başında vitamin eksikliği de var. Fakat Behçet Hastalığı’ndan kaynaklı aftlarda birkaç farklılık gözlemledim. Diğer aftlara göre daha büyük oluyorlar ve iyileşme süresi vitamin eksikliği vb. gibi sorunlardan kaynaklanan aftlarda ortalama 7 gün iken, Behçet Hastalığı’ndan kaynaklı aftlarda 15 günü bulabiliyor.
Diğer bir belirti ise ağızda çıkan aftlara benzer bir şekilde genital bölgede yara oluşması. Genital bölgede çıkan yaralar görünüş itibariyle ağızda çıkan aftlara benziyor ve çok sancılı oluyor. İyileşme süresi kişiden kişiye ve ilaç kullanımına bağlı olarak farklılaşıyor.
Belirtilerden üçüncüsü, vücutta farklı bölgelerde çıkan nohut veya fındık büyüklüğünde pembe bezeler. Bu bezeler sert oluyor, dokununca acıyor ve bazen iyileştikten sonra deride iz bırakıyor. Bezelerin çıktığı bölge kişiden kişiye değişiyor olmalı. Özellikle bacaklarda olduğu belirtilirken benim sırt bölgemde ve yüzümde çıkıyor.
Behçet Hastalığı’nın ilerlemesi durumunda rahatsızlık eklemlerde ve gözde de görülebiliyor. Eklemlerde ağrı hissedilirken, gözde görülmesi durumunda görmeyi engellediği biliniyor. Benim tedavi gördüğüm doktor artık gözde görülmesi durumunun yaşanmadığından bahsetti.

Behçet Hastalığı’nın Tedavisi

Üzülerek belirtmeliyim ki bu hastalığın kesin bir tedavisi yok. Ömür boyu bizimle yaşayacak olan bir hastalık. Fakat hastalığın ilerlemesini önlemek için kolşisin isminde bir madde içeren ilaçların kullanımı öneriliyor. Ağızda çıkan aftlar için eczanelerde bulunan jel veya spreyler kullanılabilir. Ciltte çıkan kızarıklıklar içinse genelde kortizonlu merhem öneriliyor. Süreç boyunca hastalığın alevlendiği yani belirtilerin çoğaldığı veya sakin geçen dönemler olacaktır. Buradaki en önemli nokta ilaçları aksatmadan, hatta mümkünse her gün aynı saatte kullanmak. Ve tabii ki her hastalıkta olduğu gibi burada da stresten uzak durmak.

Eğer Behçet Hastalığı’na sahip olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, en yakın sağlık kuruluşunun dermatoloji bölümüne muayene olmanızı öneririm. Eğer hastalığa sahipseniz, doktorunuzun önerdiği şekilde ilaçları kullanmanızı ve kontrollerinize düzenli gitmenizi tavsiye ediyorum.

Sağlıklı günler dilerim.




Yorum Gönder

0 Yorumlar